10. decembra 2015 je v Hotelu Plaza v Ljubljanu potekal 1. ANALYTICS Meetup.

V zadnjem letu je Oracle Business Intelligence, vodilno in eno najbolj razširjenih orodij in platform za poslovno obveščanje in analitiko, doživel veliko novosti. Zadnja, prav gotovo za nekatere najpomembnejša novost, je vsekakor izid nove različice Oracle Business Intelligence 12c.

Tema

OBI 12c prinaša nekaj ključnih novosti, ki so v primarno namenjene poslovnim uporabnikom. Oracle je s tem posredno priznal, da je prav to področje v preteklih letih zapostavljal, a hkrati sporočil, da ga jemlje izredno resno ter z novo različico postavlja nove standarde poslovnega poročanja.

Novo orodje Visual Analyzer je tako zagotovo največja novost, ki smo jo uporabniki Oracle Businees Intelligence Cloud Service (BISC) v okviru oblačnega OBIja že spoznali, zdaj pa je na voljo tudi v zemeljski različici. Visual Analyzer je namenjen poslovnim uporabnikom, ki želijo hitro analizirati in predvsem vizualizirati podatke, a hkrati vseeno ne izstopiti iz standardnega poročevalskega in analitičnega okolja.

OBI 12c je prijazen do poslovnih uporabnikov z novimi samopostrežnimi funkcionalnostmi, enostavnim in prenovljenim uporabniškim vmesnikom ter možnostjo uporabe na mobilnih napravah brez potrebe po prilagoditvah poročil za te naprave. Tako je mogoče za potrebe hitrih odgovorov neposredno v spletnem brskalniku dodati podatke iz preglednic ter jih povezati s podatki, ki so na voljo preko BI strežnika ter izdelati analize, ki uporabljajo oba vira podatkov. Poleg izrazito poudarjene prijaznosti do poslovnih uporabnikov pa je OBI 12c prijazen do IT-ja, saj gradi na preizkušenih modelih upravljanja in razvoja celovitih rešitev poslovnega obveščanja, pri čemer je podan poseben poudarek na poenostavitvi nameščanja in upravljanja sistema poslovnega obveščanja.

OBI 12c vključuje funkcionalnosti napredne analitike in omogoča razširitve le-te s programskim jezikom R v samih poročilih in analizah.

In nenazadnje OBI 12c med svoje vire podatkov uvršča tudi Big Data vire podatkov, kot sta Spark in Impala, podpira pa tudi Oracle Big Data SQL.

Na 1. SIOUG ANALYICS Meetupu si bomo ogledali nekate od navedenih novosti in si v pogovoru poiskusili odgovoriti na vprašanje, zakaj bi bilo smiselno razmisliti o prehodu na novo različico 12c ter kako bi se tega najlažje lotili.

Urnik 

15:45  Zbiranje udeležencev 
16:00  Uvodni pozdrav, Matej Kranjc in Janez Zaletel
16:15  Oracle Business Intelligence 12c, Oracle Business Intelligence Cloud Services, Žiga Vaupot, Qubix Slovenija
18:00  Rezime dogodka, izmenjave izkušenj, oblikovanje vsebine naslednjega srečanja, druženje, ...

Predstavitev

 Predstavitev, ki je bila uporabljena v predstavitvi, lahko najdete tukaj.