Java, mikrostoritve, Docker in API

Torek, 7. junij, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Ljubljana

Po serijah uspešnih APEX, DBA in ANALYTICS meetupov je pred nami nov izziv, in sicer JAVA meetup. Tokrat se dobimo na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, Večna pot 113, Ljubljana.

 

Tema meetupa: Java, mikrostoritve, Docker in API - migracija javanskih aplikacij v oblak

V predstavitvi bomo naslovili aktualno področje migracije javanskih aplikacij v oblak. V ta namen bomo pregledali ključne izzive pri migraciji v oblak ter osvetlili arhitekture aplikacij in njihovo ustreznost za oblak. Podrobno se bomo seznanili z arhitekturo mikrostoritev. Spoznali bomo, da lahko z uporabo mikrostoritev (microservices) naredimo naše aplikacije bolj fleksibilne, enostavnejše za vzdrževanje in nadgradnje, bolj neodvisne od tehnologij in njihovih verzij, predvsem pa omogočimo bolj učinkovito skaliranje in s tem bolj učinkovito izrabo strežniških virov, kar je posebej pomembno pri izvajanju aplikacij v oblaku.

Predstavili bomo koncept mikrostoritev in osvetlili prednosti in slabosti njihovega razvoja. Posebej bomo izpostavili razlike, ki jih mikrostoritve vpeljujejo v razvoj, nameščanje ter postopke DevOps. Uporaba mikrostoritev se neločljivo povezuje z naslednjo generacijo virtualizacije, ki jo poosebljajo vsebniki Docker. Prikazali bomo, kako lahko aplikacijo, sestavljeno iz mikrostoritev, zapakiramo v vsebnike Docker, slednje pa namestimo na oblačno platformo PaaS.

Prikazali bomo odprtokodno ogrodje KumuluzEE, ki omogoča razvoj oz. migracijo javanskih aplikacij v mikrostoritve. KumuluzEE je prvo tako ogrodje, namenjeno Javi EE in omogoča uporabo večine standardnih APIjev iz Jave EE v mikrostoritvah. KumulzEE je prejemnik Java Duke's Choice Award Winner 2015.

Pomembno področje, ki se ga bomo prav tako dotaknili, so APIji. APIji so neločljivo povezanimi s storitvami in sodobnimi aplikacijami, posebej pomembni pa so pri uporabi mikrostoritev. Seznanili se bomo s konceptom APIjev in njihovim upravljanjem.

Na praktičnem primeru bomo predstavili korake, potrebne za migracijo obstoječih Java in Java EE aplikacij v oblak. 

 

Sample image

Urnik

Predviden je naslednji urnik srečanja:

16:30  Zbiranje udeležencev
16:40  Uvodni pozdrav
16:45  Java, mikrostoritve, Docker in API - migracija javanskih aplikacij v oblak
17:45  Rezime dogodka, izmenjave izkušenj, oblikovanje vsebine naslednjega srečanja, druženje, ...

Obvezna prijava in o kotizaciji, ki je ni

Udeležba je brezplačna. Ravno tako bo na voljo brezplačna pijača in prigrizek.

Morebitne odjave nam sporočite najkasneje do vključno ponedeljka 6.6.2016. V primeru, da prijave ne boste preklicali, dogodka pa se vseeno ne boste udeležili, v plačilo zapadejo administrativni stroški organizacije (35 EUR in DDV).

Se nam tokrat ne morete pridružiti a vas tematika zanima? Kljub tem vas prosimo, da izpolnete prijavnico in nam posredujete vaše podatke ter vašo pripravljenost na sodelovanje!

 

Kje se dobimo


Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani

Večna pot 113, Ljubljana
Predavalnica 19

Parkirišča so na voljo v okolici živalskega vrta, od tam pa je do fakultete le še kratek sprehod. Na fakulteti bodo označevalne table, ki vas bodo privedle do 1. SIOUG JAVA meetupa.