jezik/language:language

Vrstni red predavanj je urejen po alfabetičnem vrstnem redu naslovov predavanj.

 

Backup z dodano vrednostjo

Boris Oblak
engBoris Oblak
Abakus plus d.o.o.

 

Abstract

Dodana vrednost backupa je nič, oziroma je celo negativna, saj so za njegovo delovanje potrebni viri (disk, trak, vzdrževanje, električna energija, ...), torej predstavlja strošek. Ali lahko vrednost backupu povečamo?

Klasičen backup je nepremičnina. Z njim ne moremo početi ničesar. Če ga želimo preveriti, moramo postaviti testni sistem in narediti obnovo podatkov. Za to pa potrebujemo čas in druge vire.
Se da backup narediti tako, da bi ga lahko uporabili? Lahko iz backupa na enostaven način vrnemo tabelo? Ga lahko uporabimo za izpis starih podatkov?
Kaj pa, če želimo narediti nek ad-hoc test? Lahko uporabimo backup tudi v načinu Read-Write? Je backup po takih posegih še uporaben?

Predstavljeno bo, kako naredimo backup, da ga kasneje lahko hitro uporabimo in mu s tem povečamo vrednost.

Predavanje bo zanimivo vodjem, ki jih zanima kako zmanjšati stroške, DBA-jem, ki imajo vedno premalo časa in razvojnikom, ker bi najraje razvijali na produkcijskih podatkih.

Dobre prakse pri reševanju izzivov upravljanja identitet

Matja Premerl
engMatjaž Premerl
Unistar LC d.o.o., Ljubljana

 

Abstract

Pri upravljanju identitet je izbor avtoritativnega vira ključnega pomena. Na primeru dobre prakse na tehnični univerzi na Cipru, vam bomo z rešitvijo Oracle Identity Manager povedali, kako smo se lotili posameznih podatkovnih virov in kako smo jih postopoma vključevali v sistem upravljanja identitet.

Z rešitvijo sedaj tehnična univerza razpolaga z možnostjo upravljanja virov na centraliziran način in z vnaprej definiranimi pravili in tako končni uporabniki posameznih sistemov vedno razpolagajo samo z ustreznimi pravicami, kar bomo prikazali tudi na uporabniškem portalu z možnostjo pregleda in »nakupovanja« posameznih informacijskih virov, vključno z možnostjo potrjevanja zahtevkov, kjer se vključuje tudi rešitev Oracle SOA za potrebe določanja poslovnih pravil.

SSD in Oracle

Sergej Roman
engSergej Rožman
Abakus plus d.o.o.

 

Abstract

Približno 10 let se v podjetju Abakus plus že srečujemo s SSD diski, ko smo v enem od poznanih podjetij nanje prvič namestili Oracle zbirko podatkov. O SSD diskih se je od takrat nabralo ogromno izkušenj. Začetni vtisi so bili zelo navdušujoči, sčasoma pa so se pokazale tudi nekatere slabosti.

Največja prednost uporabe SSD diskov je, da zbirkam podatkov zagotovijo neverjeten pospešek. Tudi cena je že zelo sprejemljiva. Slabosti naj zaenkrat ostanejo skrivnost in jih bomo razkrili na predstavitvi. Predstavili bomo tudi nekaj dobrih praks, s katerimi se težavam lahko vnaprej izognemo.

V splošnem pozitivne izkušnje prevladujejo nad slabostmi in danes SSD diske uporabljamo praktično povsod. Nedavno smo s SSD diski v infiniband SAN diskovnem sistemu lastne proizvodnje dosegli nove rekordne rezultate. Paket iz zbirke podatkov dbms_resource_manager.calibrate_io je pokazal pretočno hitrost prek 3 GB/s in 150.000 IO operacij na sekundo pri zakasnitvi 0 ms.